Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ρετροσπεκτίβα: Anna Piaggi



                                                  

    Μια γυναίκα με ιδιάζουσα προσωπικότητα που έκανε μόδα  τη διαφορετικότητα της.Ιταλική Vogue, Μιλάνο και Vintage αισθητική είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που είναι απολύτως συνδεδεμένα με τη δημοσιογράφο και σύμβολο της μόδας, Anna Piaggi. Eκκεντρική παρουσία, τολμούσε τα πάντα, έκανε τα μπλέ μαλλιά της να μοιάζουν σε όλους μας φυσιολογικά και οι  στυλιστικές τις εξαρτήσεις (κρατούσε πάντα ένα μπαστούνι) φάνταζαν καινοτομίες. Έγινε γνωστή για την πληθωρική και επιδεικτική αίσθηση της μόδας που την διακατείχε αλλά κυρίως για τη συνεργασία και το έργο που πρόσφερε στην ιταλική Vogue.


                                                 Η πορεία προς την επιτυχία

  Γεννημένη από μια ακαδημαϊκή οικογένεια, τα σχολικά της χρόνια κυλούσαν ήσυχα σε ένα οικοτροφείο έξω από το Μιλάνο, βρίσκοντας  όμως το περιβάλλον  πολύ αυστηρό η Piaggi, αποφασίζει να πάει και να εργαστεί ως au pair, με σκοπό να ταξιδέψει και να μάθει διαφορετικές γλώσσες. Ξεκίνησε  την καριέρα της στην δεκαετία του εξήντα ως εκδότης του ιταλικού περιοδικού για γυναίκες, Arianna. Ύστερα στη δεκαετία του ογδόντα μπαίνει για τα καλά στο χώρο των περιοδικών ως συντάκτρια  στο Vanity. Φυσικά η καθιέρωση έρχεται από την Ιταλική Vogue μέσα από τη διάσημη δισέλιδη στήλη της όπου πλέον έγινε γνωστό  το καλλιτεχνικό της ταλέντο μιας και η στήλη ξεχώρισε για την ελευθερία έκφρασης αλλά και για το μοναδικό μοντάζ-σύνθεση  εικόνας και κειμένου με τη διάταξη του γνωστού Luca Stoppini.


                                                   Μούσα για πολλούς.

   Από το 1970 και μετά υπήρξε η μούσα του διάσημου σχεδιαστή μόδας Karl Lagerfeld ο οποίος σχεδίαζε συχνά για εκείνη αλλά και ο Manolo Blahnik, ο οποίος είναι ο σχεδιαστής πολλών από τα παπούτσια της. Ακόμα αποτέλεσε μούσα για τον βρετανικής καταγωγής σχεδιαστή καπέλων, Stephen Jones. Αλλά και η γνωστή σε όλους μας Vivienne Westwoodεπηρεάστηκε καλλιτεχνικά από το στυλ της Piaggi.




                                                  Η Piaggi στο μουσείο.

   Λάτρευε τα ρούχα, θεωρούσε ότι μέσα από αυτά δημιουργούσε ατμόσφαιρα. Ποτέ δεν σκεφτόταν  τα χρήματα, παρά μόνο το στυλ και τηδύναμη που αυτό της πρόσδιδε. Ντυμένη πάντα με ένα πληθωρικό, μοναδικό και εκλεκτικό τρόπο,ποτέ δεν εμφανιζόταν με το ίδιο κουστούμι  περισσότερο από μία φορά στο κοινό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι διατηρούσε μια μεγάλη συλλογή από ρούχα που συμπεριλάμβανε 2.865 φορέματα και 265 ζευγάρια παπούτσια, στοιχεία που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό από την έκθεση που διεξήχθη  από το Μουσείο Victoria&Albert στο Λονδίνο το 2006, το διεθνούς φήμης μουσείο αφιέρωσε μια ολόκληρη έκθεση για την Piaggi και το στυλ της. Μια έκθεση που προσέλκυσε 25.000 επισκέπτες.

                           
                                            Το φινάλε μιας μεγάλης ντάμας της μόδας.

   Λένε πως όποιος αφήνει έργο πίσω του δε πεθαίνει ποτέ αυτό συμβαίνει σίγουρα και με την πληθωρική Piaggi η οποία συνεχίζει να μας διδάσκει. Ακόμα και όταν το περιοδικό W αποφάσισε να ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στις μεγάλες προσωπικότητες της μόδας, με σκοπό τον εορτασμό του 40ου τεύχους, επόμενο ήταν να συμπεριλάβει ανάμεσα σε αυτούς την θρυλική Anna Piaggi. Το περιοδικό επιστράτευσε τον φωτογράφο Tim Walker, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Μιλάνο για να φωτογραφήσει την Piaggi. Το αποτέλεσμα της φωτογράφησης είναι ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στο αμίμητο στυλ της Piaggi. Ο Walker φωτογράφησε την iconic Anna μπροστά σε λευκό φόντο, ντυμένη με τα δικά της ρούχα, με το δικό της χαρακτηριστικό μακιγιάζ έντονα βαμμένα μάτια, πορφύρα χείλη και μπλε μαλλιά! Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν το θάνατο της. Ένα από τα μεγαλύτερα style icons, η Piaggi έφυγε από τη ζώη στα 81 της χρόνια   αφήνοντας μας παρακαταθήκη το στυλ και το έργο της.
Ας τη θυμόμαστε έτσι λοιπόν όπως διάλεξε εκείνη, μια γυναίκα που ακόμα και στα ογδόντα ένα  της χρόνια ντυνόταν και φωτογραφιζόταν με περίσσια όρεξη για ζωή και γερές δόσεις εκκεντρικού στυλ.





 
 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου