Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τι σχέση έχει ο καρκίνος με το ZARA;

Άκρως επικίνδυνες τοξικές και χημικές ουσίες για την εμφάνιση καρκίνων και ορμονικών διαταραχών εντόπισε η Greenpeace σε προϊόντα μεγάλων κατασκευαστών ενδυμάτων, όπως οι Zara, Calvin Klein, Levi's και Li Ning. 


Η γνωστή διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση είχε συλλέξει κατά τη διάρκεια του έτους δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Πρόκειται  για παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα κατασκευασμένα κυρίως στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια υπέβαλε τα υφάσματα σε αναλύσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της Greenpeace που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, «περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)». Επίσης, μερικά ρούχα έφεραν φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.
Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Κατά τη διάσπασή τους παράγεται νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο όμιλος Zara παράγει ετησίως 850 εκατομμύρια ενδύματα τότε μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά από αυτά τα προϊόντα, υπογραμμίζει η Greenpeace. Ομολογώ πως στεναχωρήθηκα, απογοητεύτηκα και προβληματίστηκα. Εσείς; Τι στάση πρέπει να κρατήσουμε από εδώ και πέρα απέναντι στο γνωστό brand που όλοι τόσοοοο αγαπήσαμε και αγαπάμε; Αναρωτιέμαι!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου